چگونگی کاشت ، آبیاری ، کوددهی و هرس درخت بادام

اشتراک گذاری

آنچه در این مطلب می خوانیم

درخت بادام یکی از گیاهان تیره گل سرخ متعلق به دو لپه‌ای ها می باشد. بادام یک درخت بومی آسیای غربی ، کرانه جنوبی دریای مدیترانه و مراکش است. بادام خویشاوندی نزدیکی با گونه های مختلف میوه های هسته دار از قبیل آلو و گوجه و به ویژه با هلو و شلیل دارد. در این مقاله با نحوه کاشت ، سپس آبیاری ، کوددهی و هرس درخت بادام آشنا می شویم.

سابقه کشت و تولید بادام به هزاره سوم قبل از میلاد مسیح بر می گردد. بادام از آسیا به اروپا و از آنجا به شمال آفریقا (تونس و مراکش ) و سپس به آمریکا انتشار یافته است. ایران به عنوان یکی از قدیمی ترین کشورهای تولیدکننده بادام است. درخت بادام دارای فواید بسیار زیادی است در این مقاله با خواص بادام آشنا شوید.

در حال حاضر کشور ایران از نظر سطح زیر کشت رتبه سوم و از نظر میزان تولید رتبه چهارم را در بین کشورهای تولیدکننده بادام در جهان دارا است. کشت بادام در اکثر مناطق ایران صورت می گیرد اما استان های خراسان ، فارس ، آذربایجان شرقی ، چهارمحال بختیاری ، یزد ، کرمان و اصفهان از مناطق عمده کشت و پرورش درخت بادام در ایران می باشند.

مشخصات گیاه شناسی درخت بادام

درخت بادام اندازه ای متوسط ، شاخه های بدون کرک و دارای برگهای نیزه‌ای با حاشیه دندانه‌دار است. میوه آن یک شفت با پوشش خارجی پرزدار است و پوسته سخت و شبکه‌دار را در بر‌ می گیرد. مغز آن بوسیله این پوششها محافظت می شود.

درخت بادام

گلهای درخت بادام سفید یا صورتی با ۵ کاسبرگ و ۵ گلبرگ و ۲۰ تا ۳۰ پرچم است دمگل کوتاه حداکثر تا ۵ میلیمتر و تخمدان آن محتوی دو تخمک است. درخت بادام ریشه های قوی دارد که می تواند به طور عمودی تا ۳ متر در خاک نفوذ کند. تنه بادام در جوانی به رنگ خاکستری شفاف و صاف بوده که به تدریج با بزرگ شدن درخت تیره تر می شود.

میوه بادام به دو صورت تلخ و شیرین وجود دارد علت تلخی میوه بعضی از ارقام بادام وجود ماده ای به نام گلوکوزید سیانوزنتیک آمیگدالین در مغز آنهاست.

شرایط اقلیمی مناسب کاشت درخت بادام

بادام، درختی است که در شرایط آب و هوایی مدیترانه ای و در نواحی دارای تابستانهای گرم و خشک و زمستان ملایم به خوبی رشد می کند.. عوامل متعددی در کاشت درخت بادام تاثیرگذار گذار است که در زیر به چند نمونه از آنها اشاره می کنیم :

دما

دما یکی از مهم ترین فاکتورهای مهم در کاشت و پرورش درخت بادام است. رشد مطلوب و تولید محصول اقتصادی درختان بادام در یک محدوده دمایی بین ۲۵ – ۲۰ درجه سانتی گراد و حداکثر ۳۵ درجه سانتی گراد انجام می شود که باید این نیازهای دمایی در محل احداث باغ در طول فصل رشد فراهم باشد. مهم ترین محدودیت های دمایی که در تولید محصول بادام اختلال ایجاد می کنند عبارت اند از سرمازدگی بهاره و زمستانه.

سرمای دیرس بهار : بروز سرمای دیررس بهاره در مناطق تولید بادام یک عامل محدودکننده برای کشت این محصول است. درخت بادام به سرمای دیررس بهاره حساس است. بنابراین توصیه می شود درختان بادام در مناطق کم خطر از نظر وقوع سرمای بهاره، کاشته شود.

سرمای زمستانه : بروز سرمای شدید در فصل خواب درخت منجر به یخ زدگی سرشاخه ها و جوانه های گل می شود. جوانه های گل در هنگام شکوفایی در مناطقی که دمای هوا به ۶ – درجه سانتی گراد و پایین تر برسد دچار یخ زدگی و ریزش شده و منجر به خسارت جدی به باغدار می شود.

نیاز سرمایی درخت بادام

نیاز سرمایی بادام با توجه به نوع رقم، حدود ۸۰۰ – ۱۰۰ ساعت دمای بین صفر تا ۷ درجه سانتی گراد است که باید به وسیله هوای نسبتاً سرد زمستانه در منطقه تأمین شود.

نور مناسب

درخت بادام

درخت بادام گیاهی نورپسند است و برای رشد و نمو درخت تشکیل جوانه های گل و میوه دهی مناسب در طول فصل رشد به حدود ۲۰۰۰ تا ۲۵۰۰ ساعت تابش خورشید نیاز دارد. بنابراین باید فواصل مناسب کشت و هرس فرم جامی درختان بادام برای نفوذ نور کافی به درون تاج رعایت شود.

رطوبت مناسب برای کاشت درخت بادام


رطوبت نسبی مناسب هوا برای درخت بادام در طول فصل رشد ۳۰ تا ۴۰ درصد است. بنابراین باید از کشت و پرورش بادام در مناطقی با رطوبت نسبی بالای ۶۰ درصد و یا رطوبت نسبی کمتر از ۲۰ درصد خودداری شود. زیاد بودن رطوبت نسبی هوا در زمان گل دهی و گرده افشانی باعث کاهش بازده گرده افشانی و در نتیجه کاهش تشکیل میوه می شود. همچنین رطوبت نسبی بالا در زمان رسیدن میوه باعث شیوع بیمارهای قارچی می شود.

خاک مناسب برای کاشت درخت بادام

قبل از کاشت درخت بادام و احداث باغ می بایستی اطلاعات کامل و جامع در زمینه خاک منطقه به دست آورد. درخت بادام در خاک های دارای بافت لومی شنی حاصلخیز و عمیق از رشد بسیار مناسبی برخوردار بوده و محصول خوبی تولید می کند.

اما خاک های سنگین و با زه کشی ضعیف را تحمل نمی کند. رطوبت زیاد خاک سبب پوسیدگی ریشه و طوقه می شود و از آنجا که بادام به بیماری های پوسیدگی طوقه و ریشه بسیار حساس است، زه کشی خاک برای این گیاه اهمیت زیادی دارد.

درخت بادام

عمق مناسب خاک برای کاشت درخت بادام ۲ – ۱/۵ متر می باشد. بادام در خاک با اسیدیته حداقل ۵/۵ و حداکثر ۸/۵ می تواند رشد کند. بیشتر خاک های ایران آهکی بوده و دارای ph بالا می باشد. اگرچه بادام نسبت به خاک های آهکی مقاوم بوده و در خاکهای با ۲۰ تا ۳۰ درصد آهک نیز می تواند رشد کند اما در ph بالا دریافت مواد غذایی توسط درخت با مشکل مواجه می شود.

بادام نسبت به خاک های گچی هم نسبتاً مقاوم بوده و حداکثر ۱۵ تا ۲۰ درصد گچ خاک را تحمل می کند. درخت بادام نسبت به شوری خاک حساس بوده و زمانی که هدایت الکتریکی از ۱/۵ دسی زیمنس بر متر بیشتر شود میزان رشد و تولید محصول درخت بادام کاهش می یابد. براساس تحقیقات انجام شده به ازای هر واحد افزایش در متوسط شوری ۲۰ درصد محصول کاهش می یابد.

نیاز آبی درخت بادام

نیاز آبی بادام برحسب شرایط اقلیمی منطقه ، بافت خاک ، سیستم آبیاری ، پایه و رقم درخت متفاوت بوده و بین ۱۰ – ۴ هزار متر مکعب برای هر هکتار در سال است. نیاز آبی درخت بادام در آبیاری قطره ای ۶ – ۴ و در آبیاری سطحی ۱۰ – ۷ هزار متر مکعب در سال است.

در مناطقی که بارندگی سالانه زیر ۴۰۰ میلی متر است کاشت دیم ریسک بالایی دارد . آنچه در بادام کاری به صورت دیم باید مد نظر قرار گیرد علاوه بر میزان بارش باران توجه به پراکنش مناسب بارندگی در ماههای مختلف سال است.

در مناطقی که میزان بارندگی از ۴۰۰ میلیمتر کمتر است باید در طول فصل رشد چندین نوبت آبیاری تکمیلی برای درخت در نظر گرفت که در سالهای اول در هر نوبت ۲۰ – ۱۵ لیتر آب در اختیار هر درخت قرار می دهند و در سال های باردهی این مقدار به ۴۰ لیتر به ازای هر درخت در هر نوبت افزایش می یابد.

آبیاری درخت بادام

درختان بادام به یک بار آبیاری در اواسط خرداد ماه نیاز دارند . همچنین در بادام برای القا و تشکیل جوانه ها، در شهریور ماه نیاز به آب کافی وجود دارد . بنابراین حداقل یک یا دو نوبت آبیاری تکمیلی نیز از اواخر مرداد تا اواسط شهریور پیشنهاد می شود.

پیشنهاد مطالعه  آشنایی با آفات و بیماری های درخت زیتون و روش کنترل آنها

کاشت درخت بادام

کاشت درخت بادام هم از طریق بذر و هم از طریق نهال امکان پذیر است.

الف – کاشت درخت بادام از طریق بذر

بذرهای انتخاب شده باید تازه و مربوط به یک سال قبل باشند . بذرها باید برای رفع رکود و نیاز سرمایی ، مدتی را در شرایط سرمادهی مرطوب سپری کنند. برای سرمادهی مرطوب می توان از جعبه های چوبی یا پلاستیکی استفاده کرد . بذرها ابتدا با قارچ کش ضدعفونی کرده و به مدت ۲۴ ساعت در آب ۳۰ درجه سانتی گراد قرار می دهند سپس یک لایه ماسه یا شن مرطوب در کف جعبه ریخته و سپس ماسه و بذر به طور متناوب در جعبه ریخته می شود.

سپس این جعبه ها برای مدت یک ماه در دمای بین دو تا هفت درجه سانتی گراد قرار می گیرد. علامت زمان خاتمه دوره رکود ، شکسته شدن و ترک خوردن پوست بذر است ولی نباید ریشه از آن خارج شده باشد. پس از پایان دوره سرمادهی بذرها را در درون گلدان یا در زمین در گودالهای آماده شده می کارند. در هر گودال باید دو تا سه بذر کاشته شود تا پس از سبز شدن، قوی ترین آنها را نگهداری و بقیه را حذف کرد.

کاشت درخت بادام

چنانچه در منطقه، زمستان با یخبندان شدید همراه باشد بهتر است بذرها در اواخر زمستان کاشته شوند . اما چنانچه در دوره ای سرمای شدید وجود نداشته باشد کاشت بذر در اواسط پاییز نیز امکان پذیر است.

الگوی کشت درختان بادام

سیستمها یا الگوهای مختلفی برای کاشت درخت بادام به کار می رود و برحسب اینکه محل احداث باغ در زمین مسطح و یا سطح شیب دار قرار دارد الگوی کاشت متفاوت است. سیستم یا الگوهای رایج کاشت درختان بادام در اراضی کم و بیش مسطح و با شیب ملایم عبارت اند از :

سیستم مستطیلی : این سیستم متداول ترین روش کاشت در مناطق معتدله و سردسیر است در این روش فاصله کشت درختان بین ردیف ها معمولاً بیشتر از فاصله ردیف های کاشت درختان بر روی ردیف است. جهت کاشت معمولاً شمالی – جنوبی است.
سیستم مربعی : در سیستم کاشت مربعی که ساده ترین سیستم کاشت است. فواصل کشت بر روی ردیف و بین ردیف ها یکسان است. در سیستم کشت مربعی جهت کاشت نداریم حرکت ماشین آلات در هر دو جهت شمالی – جنوبی یا شرقی – غربی امکان پذیر است این سیستم در مناطق گرمسیر و نیمه گرمسیر و مناطقی که شدت آفتاب بیشتری دارند بیشتر مورد استفاده قرار می گیرند.

فاصله مناسب کاشت درخت بادام

فواصل کاشت در یک هکتار به عوامل زیر مربوط می شود :

  • شرایط اقلیمی : در مناطق کم آب و زمینهای کم عمق تراکم درخت کمتر و فاصله آنها بیشتر است باغهایی که دسترسی کافی به آب دارند تراکم درخت بادام در آنها بیشتر است.
  • قدرت رشد درخت : در ارقامی که حجم کمتری دارند می توان تراکم درختان را افزایش داد.
  • کشت دیم : در کشت دیم تراکم درخت را متناسب با میزان بارندگی تنظیم می کنند .

میزان بارندگی ( میلیمتر )تراکم در هکتار ( اصله )فواصل درختان ( متر )
۲۰۰ – ۱۰۰۷۰۱۲ * ۱۲
۳۰۰ – ۲۰۰۱۰۰۱۰ * ۱۰
۴۰۰ – ۳۰۰۱۲۵۹ * ۹
۵۰۰ – ۴۰۰۱۵۰۸ * ۸
۵۰۰ <۲۰۰۶ * ۸
تراکم و فاصله کاشت درختان بادام در کشت دیم

فواصل کاشت درختان بادام در شرایط کشت آبی و الگوی کشت مستطیلی ۴ × ۵ و ۵ × ۶ متر و در الگوی کشت مربعی ۵ × ۵ و ۶ × ۶ است

آماده سازی زمین جهت کاشت درخت بادام

آماده سازی زمین جهت کاشت درخت بادام در دو مرحله صورت می گیرد : الف – عملیات قبل از کاشت ب – عملیات پس از کاشت

عملیات قبل از کاشت : در تابستان قبل از عملیات کاشت بر اساس تجزیه خاک ، مقدار کافی از کود آلی و کودهای نیتراته ، کودهای فسفات و پتاس را به طور یکنواخت در سطح زمین پخش می کنند سپس با شخم عمیق کودها را در عمق هفتاد تا هشتاد سانتی متر قرار می دهند

عملیات در سطح زمین باغ پس از کاشت : در فصل پاییز بعد از کاشت درخت بادام یک شخم سبک و کم عمق در سطح باغ می زنند سپس در فصل بهار و تابستان پس از هر بارندگی با پنجه غازی سطح زمین را سله شکنی کرده و علف های هرز آن را از بین می برند.

خاک ورزی یا اصلاح خاک نیز میتواند موجب افزایش کمی و کیفی در محصول بادام شود برای اصلاح خاک سعی می کنند مقدار هموس را در خاک افزایش دهند . افزایش هموس در خاک ، با کاشت کود سبز و اضافه کردن کودهای حیوانی به خاک ایجاد می گردد.

کاشت درخت بادام

عملیات بعد از کاشت نهال بادام علاوه بر ایجاد یک لایه نرم و سبک از خاک در سطح زمین که باعث جلوگیری از تبخیر شدن آب می گردد باعث دفع علف های هرز که مصرف کننده آب و مواد غذایی می باشند نیز می شود.

 ب – کاشت نهال

نهال بادام نیز مثل اغلب درخت های میوه معمولاً‌ هنگام خواب زمستانه قبل از بیدار شدن درخت کاشته می شود. برای کاشت نهال بادام ابتدا یه چاله به ابعاد ۱ × ۱ × ۱ ایجاد کرده و خاک سطحی آن ها جدا ریخته می شود. سپس خاک سطحی با کود دامی و شیمیایی مخلوط کرده و در کف گودال ریخته می شود.

چون ریشه بادام عمیق بوده و در هنگام کندن نهال قطع می گردد بنابراین قبل از کاشت باید ریشه های قطع و زخمی شده ، هرس آرایش ریشه شوند و ضد عفونی ریشه انجام گردد. عمل ضدعفونی کردن ریشه ها را ” پرالیناژ ” گویند. این عمل باعث جلوگیری از ایجاد و توسعه بیماری های قارچی می شود.

جهت تهیه محلول ضدعفونی کننده بایستی مخلوطی از مواد شامل : آب ۱۰۰ لیتر + ۱۵ کیلوگرم کود حیوانی پوسیده الک شده + ۱۰ کیلوگرم خاک رس + سم قارچ کش کاپتان ، مانکوزوب یا بنومیل به میزان ۳۰۰ تا ۵۰۰ گرم تهیه نمود و خوب مخلوط نمایید به طوری که حالت دوغابی به خود بگیرد. سپس قبل از کاشت نهال، ریشه هرس شده نهال را تا بالای طوقه به مدت ۵ دقیقه در محلول ضدعفونی نموده و پس از ضدعفونی ریشه ها، نهال ها درخت بادام کشت و بلافاصله آبیاری می شوند.

عملیات کاشت نهال باید به طریقی انجام شود که محل یقه تنه درخت هم سطح زمین لبه گودال قرار گیرد و محل پیوند حداقل ۱۰ سانتی متر بالاتر از سطح خاک قرار گیرد. زیرا با عمیق کاشتن نهال ، محل طوقه نهال زیر خاک رفته و باعث خفگی نهال و بیماری پوسیدگی طوقه می شود. در مناطق بادخیز حتماً باید یک قیم در کنار هر نهال در گودال قرار داده شود و نهال به این قیم توسط نخ بسته شود تا درخت بتواند در مقابل بادهای شدید مقاومت کند و با رشد و نمو ریشه ها نهال به خوبی در خاک استقرار یابد.

کاشت درخت بادام

نهال های پیوند شده در اواخر پاییز در مناطق معتدل و یا اواخر زمستان در مناطق سردسیر و پس از رفع خطر سرما و پیش از بیدار شدن جوانه ها، در زمین اصلی در گودالهای آماده شده کاشته می شوند.

ارقام مختلف درخت بادام

ارقام مهم تجاری درخت بادام در کشور عبارت اند از : مامایی ، ربیع ، سفید ( منقا )، شکوفه ، سهند ، آذر ، یلدا ، صبا ، آیدین ، آراز و اسکندر و ارقام شاهرود است.

پیشنهاد مطالعه  شناخت شپشک آردآلود و راههای کنترل آن

موارد عمده ای که باید در انتخاب ارقام در نظر گرفت :

  • دوره گل دهی بادام
  • مقاومت بادام به بیماریها و آفت ها
  • دوره بلوغ و سهولت برداشت
  • کیفیت مغز بادام

پیوند زدن درخت بادام

برای پیوند باید نهال رشد کافی کرده باشد. در این صورت می توان در بهار سال دوم اقدام به پیوند لوله ای کرد. در برخی از مناطق در سال اول پیوند شکمی در شهریور ماه هم امکان پذیر است. برای آشنایی با پیوند زدن مقاله انواع روش های پیوند زدن درختان را مطالعه کنید.

هرس درخت بادام

بعد از کاشت درخت بادام تا تشکیل اسکلت اصلی و مشخص شدن تنه بندی گیاه ، هرس فرم ( شکل دهی ) انجام می گیرد و بعد از این مرحله هرس باردهی انجام می گیرد.

الف – هرس فرم یا تربیت درخت

فرم مناسب تربیت درختان بادام فرم جامی است. در فرم جامی نفوذ نور به تاج درخت مطلوب بوده و گل انگیزی در بادام را افزایش می دهد. پس ازاینکه درختان جدید کشت شدند انجام هرس فرم شروع می شود. برای هرس فرم درخت بادام ، نهال باید از ارتفاع مناسب سربرداری شده و کل شاخه های فرعی حذف شوند تا تعادل بین قسمت هوایی و ریشه برقرار شده و شاخه های فرعی قوی جهت تشکیل اسکلت درخت رشد نمایند.

ارتفاع سربرداری به عادت رشد یا فرم تاج رقم بستگی دارد. در رقم هایی مثل ارقام مامایی و شاهرود که عادت رشد گسترده دارند و شاخه های آن تمایل به رشد افقی دارند نهال را از ارتفاع ۱۰۰ تا ۱۲۰ سانتی متری سربرداری می کنند. ولی در رقم هایی مثل ربیع ، سفید، شاهرود که شاخه ها رشد عمودی و عادت رشد نسبتاً افراشته دارند نهال را از ارتفاع ۶۰ تا ۸۰ سانتی متری سربرداری می کنند.

هرس درخت بادام

عملیات هرس فرم طی سه الی چهار سال اول بعد از کاشت درخت بادام باید به منظور فرم دهی درخت بادام انجام شود به نحوی که فرم جامی با ۵ – ۳ شاخه اصلی به عنوان بازو و با زاویه ۴۵ درجه ایجاد شود. شاخه های اصلی بایستی حداقل ۱۵ سانتی متر از همدیگر فاصله داشته و در جهات مختلف قرار داشته باشند. 

در هرس فرم درخت بادام شاخه های خشک ، نابجا و آفت زده قطع می شوند البته حذف پاجوش ها و نرکها نیز لازم و ضروری است و بایستی نسبت به قطع آن اقدام نمود.

ب – هرس باردهی

هرس باردهی بر روی درختانی که به میوه دهی رسیده اند انجام می شود. هدف اصلی این هرس به حداکثررساندن باردهی و کیفیت میوه است. مقدار و شدت هرس باردهی در درخت بادام بسته به نوع رقم و عادت باردهی آن فرق می کند. ارقامی که میوه های خود را روی شاخه های کوتاه ( اسپور ) تولید می کنند مثل ارقام شاهرود شدت هرس کمتر است.

در درخت بادام شاخه های بارده به تدریج تشکیل می گردد و پس از ۵ – ۴ سال قدرت باردهی و تولید جوانه های گل خود را از دست می دهند. بنابراین هر ۳ – ۲ سال یکبار هرس باردهی انجام می شود تا جایگزینی شاخه های مسن با شاخه های جوان رشد کرده انجام شود و با تولید شاخه های جدید نیز به تدریج اسپورهای بارده تشکیل شوند.

علاوه بر این در هرس باردهی درختان بادام هر ساله باید حذف شاخه های نرک ، شاخه های خشک و دارای علائم بیماری و آفت زده را حذف نمود. در ارقامی که میوه های خود را اکثراً روی شاخه های یک ساله تولید می کنند مانند رقم مامایی هرس شدیدتر صورت می گیرد و هرساله هرس متناسبی با قدرت درخت انجام می شود تا شاخه های جدید و بارده تولید شوند.

در ارقامی که میوه های خود را روی اسپور ( سیخک ) تولید می کنند مثل رقم شاهرود هرس باردهی هر ۳ – ۲ سال یک بار انجام می شود تا با تولید شاخه های جدید نیز به تدریج اسپورهای بارده تشکیل شوند. در ارقامی که هم میوه های خود را روی شاخه های کوتاه ( اسپور ) و هم روی شاخه های یک ساله تولید می کنند مثل رقم ربیع و مارکونا شدت هرس باردهی حد وسط هرس سبک و هرس شدید است.

تغذیه و کوددهی درختان بادام

در باغات بادام با شروع باردهی بر اساس نیاز کودی درختان بادام و با توجه به تجزیه خاک و برگ تغذیه و کوددهی صورت می گیرد. مقدار کود برای هر درخت بادام با توجه به سن و حجم تاج تغییر می کند. 

روش های مصرف کودهای شیمیایی شامل روش مخلوط کردن کود با خاک زیر تاج درخت ، روش چالود ، روش کانال کود و محلول پاشی و کاربرد کود همراه با آب آبیاری ( کود آبیاری ) می باشند.

اما مهم ترین روش مصرف کودها در باغات بادام ، روش چالکود و یا کانال کود است تا مواد غذایی در سایه انداز درخت در محل تراکم ریشه قرار داده شود.

توصیه کودی برای درختان جوان بادام

درختان جوان که هنوز به بار ننشسته اند به کود فسفاته و پتاسه کمتری نیاز دارند. قبل از باردهی فقط از کودهای ازته ترجیحاً نیترات آمونیوم برای کوددهی درخت بادام استفاده می شود ( ۳۰۰ گرم در دو نوبت اواسط اردیبهشت و اواسط خرداد ) و در صورت نیاز و مشاهده کمبود سایر عناصر غذایی از آن ها نیز استفاده می شود.

با این وجود میزان توصیه کودی برای باغات جوان برای نیتروژن ۴۵ کیلوگرم ، فسفر ۳۰ کیلوگرم و پتاسیم ۱۵ کیلوگرم در هکتار است.

توصیه های کودی برای درختان بارده بادام

برای هر درخت بادام مخلوطی از کودهای شیمیایی و آلی زیر هر دو سال یک بار به روش چالکود و یا کانال کود توصیه می شود :

درخت بادام

ترکیب کود دامی پوسیده به میزان ۱۰ – ۵ کیلوگرم و کودهای پر مصرف سولفات آمونیوم یا نیترات آمونیوم به میزان یک کیلوگرم ، سوپر فسفات تریپل یک کیلوگرم ، سولفات پتاسیم به میزان ۲ – ۱ کیلوگرم ، گوگرد گرانوله ۳۰۰ گرم به همراه باکتری تیو باسیلوس به میزان توصیه شده است.

۵۰۰ گرم سولفات منیزیم و کودهای کم مصرف شامل اسید بوریک ، سولفات مس ، سولفات منگنز ، سولفات روی و سولفات آهن یا سکوسترون آهن هر کدام ۱۵۰ – ۱۰۰ گرم توصیه می شود.

لازم به تأکید است که منابع کود ازت شامل نیترات آمونیوم یا سولفات آمونیم باید به صورت تقسیط در سه قسط : یک قسط همراه با سایر کودهای ترکیب و در اواخر زمستان و یا اوایل بهار به صورت چالکود مصرف شود و دو قسط دیگر در اواسط اردیبهشت و اواخر خرداد به صورت مخلوط با خاک زیر سایه انداز و قبل از آبیاری استفاده شود.

پست های مرتبط
شناخت شپشک آردآلود و راههای کنترل آن
شپشک آردآلود

آنچه در این مطلب می خوانیم برخی از آفات وجود دارند که در مدت کوتاهی با شرایط محیطی جدید سازگار می شوند و به دلیل داشتن میزبانهای مختلف گیاهی به ادامه مطلب

صفر تا صد کاشت درخت کیوی همراه با نحوه آبیاری و هرس درخت
کاشت درخت کیوی

آنچه در این مطلب می خوانیم نام کیوی از نام پرنده ملی کشور نیوزلند گرفته شده است. در اصل کیوی درخت بومی منطقه جنوب و جنوب شرقی چین است و ادامه مطلب

نحوه هرس درخت زیتون ( روش گلدانی و تک مخروطی )
هرس درخت زیتون

آنچه در این مطلب می خوانیم مفهوم هرس در درخت زیتون فراتر از قطع شاخه های درختان است زیرا نتایج هرس این دو نوع درخت با هم متفاوت است و ادامه مطلب

۱۵ آفت مهم درخت سیب و راههای مبارزه با آنها
آفت درخت سیب

آنچه در این مطلب می خوانیم سیب یکی از میوه های مهم و استراتژیک کشور می باشد. بالاترین حجم صادرات محصولات باغی کشور مربوط به این میوه است. در حال ادامه مطلب

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به بالای صفحه بردن

دانلود رایگان کتاب مدیریت آبیاری در باغات

برای دانلود ایمیل خود را وارد کنید