شانکر باکتریایی درختان میوه ، شناخت و راههای مبارزه

اشتراک گذاری

آنچه در این مطلب می خوانیم

بیماری شانکر باکتریایی درختان میوه هسته دار در انواع درختان هسته دار از جمله آلو ، بادام ، زردآلو ، هلو ، گیلاس ، انجیر و …. گزارش شده است. این بیماری باعث کاهش کمیت و کیفیت محصول و مرگ درختان هسته دار میگردد.

معمولا درختان جوان و درختانی که تحت شرایط نامطلوب رشد می کنند نسبت به درختان مسن و درختانی که در شرایط بهینه رشد می کنند به این بیماری حساستر هستند. در مقالات قبل با بیماری شپشک آردآلو و راههای درمان آن آشنا شدیم در این مقاله با نحوه کنترل بیماری شانکر آشنا می شویم.

بروز شانکر ( زخم ) و ترشح صمغ باعث زوال درخت شده و بتدریج با پیشرفت بیماری نهایتا منجر به خشک شدن درختان هسته دار می گردد. همچنین در برخی باغها در ابتدای فصل رشد جوانه ها پس از باز شدن خشک می شوند و مقداری صمغ در محل آنها ترشح می شود.

این بیماری باعث کاهش محصول ، ضعف و نهایتا خشک شدن درختان آلوده می گردد. براساس بررسیهای انجام شده این علایم مربوط به بیماری شانکر باکتریایی درختان هسته دار میباشد. با انجام اقدامات مدیریتی ، انجام هرس به صورت صحیح و سم پاشی به موقع امکان کنترل بیماری ، کاهش خسارت و افزایش محصول در سطح اقتصادی وجود دارد.

عامل بیماری شانکر باکتریایی درختان

عامل بیماری شانکر باکتریایی درختان میوه هسته دار باکتری syringae. pv syringae Pseudomoans می باشد. باکتری عامل بیماری در پوست بافتهای بیمار در حاشیه شانکرها ، در جوانه های به ظاهر سالم و یا در سیستم آوندی گیاه زمستان گذرانی می کند. شیوع بیماری اغلب با دوره طولانی سرما و هوای مرطوب توام با سرمازدگی دیر رس بهاره همراه است.

شانکر باکتریایی درختان

در بهار بخصوص در شرایط سرد و مرطوب باکتری تکثیر شده و از محلهای زمستان گذرانی خارج و از طریق باد و باران در باغ پراکنده می شود. باکتری ها عمدتا از طریق زخمهای هرس و نواحی آسیب دیده از سرمازدگی در پاییز و زمستان و همچنین در زمان ریزش برگها در پاییز زمانی که زخمهای محل ریزش برگها تازه هستند وارد گیاه میشوند.

پس از عفونت ، باکتری تکثیر شده و اگر به جوانه های جانبی برسد باعث مرگ جوانه می شود. شانکرها بتدریج در محل جوانه های آلوده ایجاد می شوند. شانکرها در زمستان گسترش کمی داشته اما دوباره در بهار با فعالیت باکتری گسترش یافته و شانکرهای ایجاد شده نرم و اسفنجی همراه با ترشح صمغ هستند.

علائم بیماری شانکر باکتریایی درختان

علائم بیماری شانکر باکتریایی درختان هسته دار در ابتدا بصورت شانکرهای کوچک همراه با ترشح کمی صمغ روی شاخه های جوان و قدیمی دیده میشود. با گذشت زمان شانکرها از نظر اندازه و تعداد ، در نقاط مختلف گیاه توسعه می یابد و ترشح صمغ نیز زیاد می شود.

بطوری که در برخی موارد کل درخت را فرا می گیرد در زیر پوست در محل شانکر بافت گیاه قهوه ای میشود و شانکر توسعه می یابد و بوی ترشیدگی نیز از شانکرها استشمام می شود.

پیشنهاد مطالعه  هر آنچه در مورد کاشت و داشت درخت خرما باید بدانید
شانکر باکتریایی درختان

در برخی موارد جوانه های آلوده در ابتدای فصل قهوه ای شده اغلب با صمغ پوشانده می شود. بتدریج در طی فصل ، شاخه های آلوده خشک می شوند. این خشکیدگی در درختان ضعیف سریعتر رخ می دهد. بنابراین با گسترش بیماری در نهایت کل درخت خشک میشود.

با توجه به اینکه باکتری عامل بیماری به ریشه صدمه نمی زند در صورت صدمه ندیدن ریشه بدلیل عدم فعالیت قسمتهای هوایی و تغذیه نامناسب ، پاجوشها رشد می نمایند. عامل بیماری در بعضی مواقع میوههای سبز و برگها را نیز آلوده می کند و روی میوه لکه های کوچک ، قهوه ای تا سیاه و آب سوخته که باعث بدشکلی میوه می شود مشاهده می گردد.

همچنین لکه های کوچکی به قطر ۲ تا ۴ میلی متر در اوایل بهار روی برگهای آلوده دیده میشود. این لکه ها اغلب دارای حاشیه زرد هستند. البته لازم به ذکر است به دلیل کمبود رطوبت علایم روی برگ و میوه به ندرت دیده میشود.

پیشگیری و مبارزه

۱ –تهیه نهال سالم : شانکر باکتریایی درختان هسته دار توانایی ایجاد آلودگی در تمام مراحل زندگی درختان هسته دار را دارد. بنابراین امکان بروز آلودگی در نهالستانهایی که اصول لازم در زمینه تهیه نهال سالم در آنها رعایت نمی شود وجود دارد.

براین اساس به منظور تهیه نهال سالم خرید نهال از مراکز دارای گواهی معتبر و برچسب انجام شود. ضروری است اکیدا از خرید نهال فاقد برچسب از تولیدکنندگان متفرقه و توزیع کنندگان نامعتبر در کنار خیابانها خودداری شود.

۲ – اعمال مدیریت مناسب : بطور کلی عوامل خسارتزا از جمله بیماری شانکر باکتریایی درختان هسته دار در درختانی که ضعیف هستند خسارت گسترده و شدیدتری ایجاد می نماید. بنابراین مشاوره با کارشناسان مربوطه و اعمال مدیریت صحیح در خصوص تغذیه مناسب و کوددهی براساس نتایج آزمایشات خاک و برگ ، آبیاری مناسب و کافی در باغات بر اساس نیاز آبی درخت ، مبارزه به موقع با سایر آفات و بیماریها و انجام عملیات هرس مناسب به میزان زیاد در کاهش خسارت بیماری موثر است. همچنین درختان خشک شده بریده و سوزانده شوند.

۳ –تراشیدن زخمهای روی تنه : ابتدا چاقوی پیوند و وسایل هرس را با محلول وایتکس موجود در بازار که با نه حجم آب رقیق شده است ضدعفونی نمایید. تراشیدن زخمهای موجود روی تنه و شاخه های قطور که زیر محل ترشح صمغ قرار دارد با چاقوی پیوند تمیز و ضدعفونی شده انجام شود. تراشیدن زخمها تا رسیدن به بافت سالم و برداشته شدن تمام بافتهای قهوه ای و بیمار ادامه یابد. محل زخم هرس با مخلوط بردو ۴ درصد پوشانده شود.

شانکر باکتریایی درختان

۴ –عملیات هرس : یکی از عملیاتهای مهم در مبارزه با شانکر باکتریایی درختان هرس مناسب است. کلیه عملیات هرس شاخه ها باید در زمستان که تراکم باکتری کمتر است انجام شود. هرس شاخه ها در مواقعی که بارندگی وجود ندارد و قبل از سم پاشی انجام گردد.

پیشنهاد مطالعه  همه چیز در مورد کاشت و پرورش درخت پسته

شاخه های آلوده به بیماری که با ترشح صمغ مشخص هستند حدود ۱۰ سانتیمتر پایینتر از آخرین محل آلودگی هرس و سوزانده شوند. در کلیه موارد بلافاصله پس از انجام هرس محل زخم های هرس با چسب باغبانی پوشانده شود. وسایل هرس را با محلول وایتکس موجود در بازار که با ۹ حجم آب رقیق شده است ضدعفونی نمایید.

۵ –سمپاشی : ضروری است درختان هسته دار در دو نوبت یکی در پاییز بعد از ریختن برگها و دیگری بسته به شرایط محیطی در زمستان و یا بهار قبل از تورم جوانه ها محلول پاشی شوند. محلول پاشی با استفاده از مخلوط بردو یک درصد و یا اکسی کلرورمس یا بردوفیکس سه در هزار انجام شود.

طرز تهیه مخلوط بردو

برای تهیه یک هزار لیتر از مخلوط بردو ۴ درصد ، مقدار چهل کیلوگرم سولفات مس را در دویست لیتر آب در ظرف پلاستیکی یا استیل حل نمایید. در صورتیکه از آب گرم استفاده شود حل شدن راحت تر انجام می شود. سپس ۴۰ کیلوگرم آهک را با مقدار کمی آب خیس کرده و در ظرف دیگری ریخته و ضمن هم زدن حجم آن را با افزودن آب به ۸۰۰ لیتر برسانید.

شانکر باکتریایی درختان

ضمن بهم زدن ، محلول سولفات مس را به آرامی روی دوغاب آهک اضافه کرده و پس از دو دقیقه هم خوردن ترکیب بردو آماده مصرف است. نکته مهم در کاربرد مخلوط بردو اینست که باید بصورت تازه مورد استفاده قرار گیرد و مقدار مورد نیاز از این مخلوط با توجه به تعداد درختان تهیه گردیده و در همان روز مصرف شود. همچنین پس از اتمام سم پاشی مخزن سم پاش و سایر قسمتها کامل شسته شود.

پست های مرتبط
نحوه هرس درخت زیتون ( روش گلدانی و تک مخروطی )
هرس درخت زیتون

آنچه در این مطلب می خوانیم مفهوم هرس در درخت زیتون فراتر از قطع شاخه های درختان است زیرا نتایج هرس این دو نوع درخت با هم متفاوت است و ادامه مطلب

کاشت تا برداشت درخت زردآلو
کاشت درخت زردآلو

آنچه در این مطلب می خوانیم بر اساس آخرین آمار سازمان خواروبار جهانی (فائو) ایران با تولید سالانه ۲۴۰ هزار تن زردآلو بعد از کشورهای ترکیه ، ازبکستان ، ایتالیا ادامه مطلب

کاشت درخت انگور و احداث باغ + نحوه کوددهی و هرس
کاشت درخت انگور

آنچه در این مطلب می خوانیم شاید کمتر میوه ای به اندازه انگور پر برکت باشد به طوری که از تمام قسمت های این میوه حتی دانه های آن استفاده ادامه مطلب

۱۵ آفت مهم درخت سیب و راههای مبارزه با آنها
آفت درخت سیب

آنچه در این مطلب می خوانیم سیب یکی از میوه های مهم و استراتژیک کشور می باشد. بالاترین حجم صادرات محصولات باغی کشور مربوط به این میوه است. در حال ادامه مطلب

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به بالای صفحه بردن

دانلود رایگان کتاب مدیریت آبیاری در باغات

برای دانلود ایمیل خود را وارد کنید