خواص شگفت انگیز زعفران برای سلامتی بدن

اشتراک گذاری

آنچه در این مطلب می خوانیم

زعفران دارای خواص شگفت انگیزی برای سلامتی بدن است. این گیاه دارای خواص ضد سرطانی است و در تقویت اعصاب و روان و درمان سرفه های عصبی مفید است. دم کرده آن را به عنوان تونیک و ضدتشنج مصرف می کنند. مالیدن زعفران بر پیشانی برای درمان بی خوابی و سردرد شدید مفید است. زعفران در دفع سنگ مثانه و کلیه نیز مؤثر است. در سری مقالات خواص میوه ها در این مقاله به بررسی خواص زعفران می پردازیم.

خصوصیات گیاه شناسی زعفران

زعفران، گیاهی علفی پایا ، با پیازی مطبق و برگ های خطی باریک و نیزه ای شکل است. گل آن قیفی شکل و به رنگ بنفش روشن است که به ۶ گلبرگ تقسیم شده است. گل دارای خامه زرد رنگ است که به ۳ کلاله نارنجی رنگ منتهی می شود. طول کلاله ها بلندتر از گلبرگ ها است. گل زعفران از طریق پیازچه هایی که در کنار پیاز مادر می روید تکثیر می شود. انتخاب پیاز مناسب برای افزایش بازدهی حائز اهمیت است.

به طور معمول پیازهایی با وزن بیش از ۱۰ گرم را برای کاشت زعفران انتخاب می کنند و برای قارچ کشی، آن را در محلول از سم غوطه ور می سازند و در دوره ای مناسب یعنی از اواخر مردادماه تا اوایل مهرماه به فواصل ۲۵ تا ۳۰ سانتیمتری در زمین می کارند. مقدار پیاز لازم برای هر هکتار حدود ۳ تا ۵ هزار کیلوگرم است. مادگی زعفران دارای کلاله های بلند و عموما سه شاخه می باشد که قسمت خوراکی زعفران را تشکیل می دهد و برای تهیه یک گرم زعفران به کلاله و خامه ۱۵۰ گل نیاز است.

خواص زعفران برای سلامتی بدن

برداشت زعفران کاری طاقت فرساست، زیرا زمان گلدهی زعفران حدود ۳ هفته است و اغلب گلها در دو هفته اول شکفته می شوند. گل چینی بهتر است قبل از تابش خورشید و در اوایل صبح انجام شود، چون نور خورشید باعث پژمردگی گلها شده و به کیفیت محصول آسیب وارد می کند و خواص زعفران را کاهش می دهد.

گلهای زعفران را به آرامی و بدون آنکه فشرده شوند در سبد حصیری قرار داده و به کارگاه زعفران پاک کنی می برند و با دقت کلاله قرمز را از محل کلاله سه شاخه با انگشت جدا و سپس در محلی خشک می کنند. محصولی که به این ترتیب به دست می آید از کیفیت خوبی برخوردار است و از نظر عطر و طعم و خواص بهترین نوع در جهان می باشد.

کشت زعفران در ایران سابقه ۷۰۰ ساله دارد و بیش از ۹۰ درصد تولید جهانی این محصول ، متعلق به ایران است. ۹۸ درصد تولید زعفران ایران به استان خراسان اختصاص دارد به طوری که بیش از ۲۳ هزار هکتار زمین کشاورزی در این استان زیر کشت این محصول قرار دارد و به طور متوسط سالانه حدود ۱۰۰ تا ۱۱۰ تن محصول زعفران به دست می آید.

ترکیبات زعفران

ترکیبات زعفران به ۷ دسته کلی زیر تقسیم می شوند :

  1. کربوهیدراتها : ۲۰ درصد وزن زعفران خشک را تشکیل می دهند.
  2. مواد معدنی : ۷ – ۵ درصد وزن زعفران را تشکیل می دهند.
  3. ویتامین ها : زعفران حاوی ویتامین ( تیامین ) و ویتامین ( ریبوفلاوین ) است که برای رشد طبیعی کودکان و تکامل سلسله عصبی و تقویت اعصاب لازم است.
  4. چربی ها : در زعفران مقدار کمی هم مواد چرب وجود دارد.
  5. مواد فرار : عطر و بوی زعفران به میزان روغن های فرار موجود در این ادویه بستگی دارد. این مواد اغلب از دسته « ترپن ها » هستند و حدود ۷ ترکیب فرار در زعفران شناسایی شده است که یکی از آنها ” سافرانال “می باشد که عامل عطر و بوی زعفران است.
  6. مواد متفرقه : پیاز زعفران دارای ترکیباتی است که جنبه خوراکی و درمانی دارد. همچنین گلبرگ زعفران مقداری ” آنتوسیانین ” دارد که می توان در مواد غذایی استفاده کرد.
  7. رنگدانه : رنگدانه اصلی در زعفران « کروسین » است که حلالیت خیلی خوبی در آب دارد. سایر رنگدانه ها شامل : لیکوپن ، آلفا کاروتن ، بتاکاروتن ، گزانتین و آنتوسیانین می باشد.

زعفران یک آنتی اکسیدان قوی

زعفران حاوی انواع چشمگیری از ترکیبات گیاهی مفید برای سلامتی بدن است. یکی از این مواد آنتی اکسیدان ها هستند. آنتی اکسیدانها از سلول های بدن در برابر رادیکال های آزاد و استرس اکسیداتیو محافظت می کنند. آنتی اکسیدان های قابل توجه زعفران شامل کروسین ، کروستین ، سافرانال و کامفرول است.

پیشنهاد مطالعه  10 خوراکی مناسب برای کاهش وزن و رسیدن به وزن ایده آل

کروسین و کروستین رنگدانه های کاروتنوئیدی و مسئول رنگ قرمز زعفران هستند. هر دو ترکیب دارای خواص ضد افسردگی می باشند و از سلول های مغزی در برابر آسیب پیشرونده محافظت می کنند ، التهاب را بهبود می بخشند ، اشتها را کاهش می دهند و به کاهش وزن کمک می کنند.

سافرانال طعم و عطر متمایزی به زعفران می بخشد. تحقیقات نشان می دهد که این ماده به بهبود خلق و خو ، حافظه و توانایی یادگیری کمک می کند و همچنین محافظت از سلول های مغزی در برابر استرس اکسیداتیو را بر عهده دارد. در نهایت ، آنتی اکسیدان کامفرول که در گلبرگهای گل زعفران یافت می شود. این ماده دارای خواص سلامتی زیادی از جمله کاهش التهاب ، خواص ضد سرطانی و ضد افسردگی برای بدن دارد.

خواص زعفران برای افسردگی

زعفران در درمان افسردگی خفیف تا متوسط ​​موثر می باشد. مطالعات نشان می دهد که مصرف روزانه ۳۰ میلی گرم زعفران به اندازه درمانهای معمول فلوکستین ، ایمی پرامین و سیتالوپرام برای افسردگی موثر است. به علاوه اینکه زعفران دارای عوارض جانبی برای بدن نیز ندارد. خواص ضد افسردگی زعفران به دلیل وجود آنتی اکسیدانهای فراوان این گیاه به خصوص آنتی اکسیدان های کروسین و کروستین است.

خواص ضد سرطانی زعفران

زعفران سرشار از آنتی اکسیدان است که به خنثی سازی رادیکال های آزاد مضر کمک می کند. ازدیاد رادیکال های آزاد در بدن با بیماری های مزمن مانند سرطان مرتبط است. مطالعات نشان می دهد که زعفران و ترکیبات آن به طور انتخابی سلول های سرطانی روده را می کشند یا رشد آنها را متوقف می کنند در حالی که سلول های طبیعی را بدون آسیب می گذارند.

علاوه بر این ترکیبات موجود در زعفران دارای چنین تاثیراتی در مورد سرطان پوست ، مغز استخوان ، پروستات ، ریه ، سینه ، دهانه رحم دارند. همچنین مطالعات نشان می دهد که کروسین ، آنتی اکسیدان اصلی زعفران می تواند سلول های سرطانی را نسبت به داروهای شیمی درمانی حساس تر کند.

کاهش عوارض سندرم پیش از قاعدگی با مصرف زعفران

سندرم پیش از قاعدگی (PMS) اصطلاحی است که به علائم جسمی ، عاطفی و روانی قبل از شروع قاعدگی رخ می دهد اطلاق می شود. مطالعات نشان می دهد که زعفران به درمان علائم PMS کمک می کند. مصرف روزانه ۳۰ میلی گرم زعفران در زنان ۴۵ – ۲۰ ساله در درمان علائم PMS مانند سردرد ، تحریک پذیری  و درد موثر است.

مطالعه دیگری نشان می دهد که بو کردن عصاره زعفران به مدت ۲۰ دقیقه به کاهش علائم PMS مانند اضطراب و کاهش سطح هورمون استرس کورتیزول کمک می کند.

خواص زعفران برای سلامتی بدن

افزایش میل جنسی با زعفران

بعضی غذاها یا مکمل های غذایی هستند که به افزایش میل جنسی کمک می کنند. مطالعات نشان می دهد که زعفران دارای چنین خواصی است به ویژه در افرادی که از داروهای ضد افسردگی استفاده می کنند. به عنوان مثال ، مصرف روزانه ۳۰ میلی گرم زعفران در طول چهار هفته به طور قابل توجهی عملکرد نعوظ را در مردان مبتلا به اختلال نعوظ مرتبط با افسردگی بهبود می بخشد.

علاوه بر این ، تجزیه و تحلیل مطالعات نشان داد که مصرف زعفران به طور قابل توجهی عملکرد نعوظ ، میل جنسی و رضایت کلی را بهبود می بخشد. در زنانی که به دلیل مصرف داروهای ضدافسردگی میل جنسی کمی دارند ، مصرف روزانه ۳۰ میلی گرم زعفران باعث کاهش درد ناشی از رابطه جنسی و افزایش میل جنسی می شود.

خواص زعفران برای کاهش وزن

خوردن میان وعده یک عادت رایج است که می تواند بدن را در خطر افزایش وزن ناخواسته قرار دهد. بر اساس تحقیقات انجام شده ، زعفران با مهار اشتها از خوردن میان وعده جلوگیری می کند. در یک مطالعه هشت هفته ای ، زنانی که از مکمل های زعفران استفاده می کردند نسبت به زنان دیگر احساس سیری بیشتری می کردند ، کمتر میان وعده می خوردند و وزن خود را به میزان قابل توجهی کاهش دادند.

پیشنهاد مطالعه  14 خوراکی معرکه برای کاهش وزن

در یک مطالعه هشت هفته ای دیگر ، مصرف مکمل عصاره زعفران به میزان قابل توجهی اشتها ، شاخص توده بدن (BMI) ، دور کمر و کل توده چربی را کاهش داد.

خواص زعفران برای بیماران قلبی

زعفران می تواند خطر بیماری قلبی را کاهش دهد. مطالعات نشان می دهد که خواص آنتی اکسیدانی زعفران باعث کاهش کلسترول خون شده و از مسدود شدن رگ ها و عروق خونی جلوگیری می کند.

بهبود حافظه با زعفران

مصرف زعفران می تواند حافظه را در بزرگسالان مبتلا به آلزایمر تقویت کند. همچنین خواص آنتی اکسیدانی  زعفران باعث افزایش عملکرد مغز در بزرگسالان می شود.

چگونگی شناخت زعفران اصل از تقلبی

تمام خواص زعفران که در بالا به آنها اشاره شد در شرایطی وجود دارد که زعفران اصل باشد. در حال حاضر مقدار زیادی زعفران دنیا مورد تقلب واقع می شود که انواع مختلفی به قرار زیر دارد

خواص زعفران برای سلامتی بدن

۱ – همراه بودن خامه با کلاله که از ارزش زعفران می کاهد و تقلب در بافت محسوب می شود.

۲ – استفاده از رنگ ها و افزودنی های ، این افزودنی ها باعث ایجاد واکنش های آلرژیک و حساسیت و ایجاد کهیر و التهاب در انسان می شود. از جمله این رنگ ها « تارترازین » است.

۳ – استخراج رنگ زعفران و رنگ نمودن تفاله آن

۴ – استفاده از رطوبت نامطلوب به منظور افزایش وزن

۵ – در ایران زعفران اغلب به صورت دسته به بازار عرضه می شود. این دسته ها را گاهی آنقدر جابجا می کنند تا قسمتی از کلاله های زعفران از خامه جدا شده و این قطعات جداشده را به عنوان زعفران سرگل با قیمت بیشتری می فروشند. معمولا از یک دسته زعفران حداقل ۱۰ درصد و حداکثر ۷۰درصد کلاله های قرمز رنگ آن جدا می شوند و دسته های زعفران که بیشتر خامه است را طوری زینت داده و بسته بندی می کنند که ظاهری مرغوب دارد و با قیمت زعفران مرغوب به فروش می رسانند.

۶ – استفاده از تنطور زعفران (محلول الکلی) که تقلب در عطر و طعم محسوب می شود.

برای تشخیص تقلب در زعفران آزمایش های فیزیکی ساده ای وجود دارد. با قراردادن مقدار کمی از زعفران خالص در سطح آب گرم کلاله به سرعت گسترده شده و به آرامی شروع به انتشار رنگ می کند در حالی که در مواد رنگ شده تقلبی این انتشار رنگ به سرعت انجام می گیرد.

با قرار دادن یک تار زعفران در دهان طعم تلخ که کمی هم زننده می باشد، حس می گردد عدم وجود این طعم نیز ممکن است نشانه ای از تقلب در زعفران باشد. زعفران خالص دارای رایحه ای دلپذیر است. در صورت عدم وجود این بو، نمونه مشکوک به تقلب است. زعفران طبیعی به علت دارا بودن کروسین، در اسید سولفوریک غلیظ ، رنگ آبی تیره ایجاد می کند.

پست های مرتبط
۱۵ مورد از خواص شگفت انگیز خرما برای سلامتی بدن
خواص خرما برای سلامتی بدن

آنچه در این مطلب می خوانیم همه شواهد به این واقعیت اشاره دارند که برای بهبود سلامتی ، باید از خوردن غذاهای قندی پرهیز کنید. مطالعات نشان می دهد که ادامه مطلب

تشخیص خواص میوه ها از روی رنگ | رنگ میوه ها با ما سخن می گوید!
شناسایی خواص میوه ها از روی رنگ

چه میزان به رنگ میوه ها توجه می کنید. زمانی که در حال نوش جان کردن میوه یا سبزی خوش رنگ و لعابی بوده اید در مورد رنگ آن فکر ادامه مطلب

از خواص پسته چه می دانید ؟
خواص پسته

آنچه در این مطلب می خوانیم پسته حاوی چربی های سالم ، فیبر ، پروتئین ، آنتی اکسیدان ها و ویتامین B6 است. خواص پسته برای سلامتی شامل کاهش وزن ادامه مطلب

خواص کنجد برای سلامتی و بدن
خواص کنجد برای سلامتی و بدن

آنچه در این مطلب می خوانیم کنجد با نام علمی " Sesamum indicum " گیاهی است یک ساله به ارتفاع حدود یک متر که قسمت انتهایی ساقه آن پوشیده از ادامه مطلب

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به بالای صفحه بردن

دانلود رایگان کتاب مدیریت آبیاری در باغات

برای دانلود ایمیل خود را وارد کنید