بیماری ترشیدگی میوه انجیر

اشتراک گذاری

بیماری ترشیدگی میوه انجیر یکی از بیماری های مهم درختان انجیر است که هر ساله خسارات زیادی را به باغات انجیر وارد می کند. در این مقاله با نوع بیماری ، عامل بیماری ، ناقلین و نحوه مبارزه با آن آشنا خواهید شد پس با سایت انجیرستان تا انتهای مقاله همراه باشید.

انجیر مبتلا به این بیماری ، مزه ترش و بوی تخمیر و گندیدگی شدیدی پیدا کرده و از سوراخ ته آن ، مایع لزج قرمز و یا زرد رنگی خارج می گردد. در اثر فعالیت این بیماری تمام گوشت و مواد داخل انجیر تخمیر شده ، تغییر ماهیت داده و بوی الکلی به خود می گیرد.

در اثر بیماری ترشیدگی انجیر تمام مواد داخل میوه انجیر از انتهای آن به بیرون ترشح می شود که همین عامل باعث پوک شدن میوه می شود. پس از خشک شدن انجیر ، میوه سبک و در محل دم انجیر ، پوست کاملا رنگ تیره به خود می گیرد.

عامل بیماری ترشیدگی میوه انجیر

عامل این بیماری یک نوع مخمر است به نام ” Hanseniaspora vineae ” که می توان آن را به راحتی روی محیط کشت مصنوعی کشت داد. در یک تحقیق علمی با خالص سازی مخمر و تهیه سوسپانسیون آن در آب مقطر استریل و مالیدن آن به سوراخ انتهایی میوه های در حال رسیدن، بیماری ظاهر گشته است.

مگس سرکه و سوسک کارپوفیلوس از عوامل اصلی انتقال بیماری ترشیدگی انجیر هستند. بر اساس مطالعات انجام شده مگس سرکه تا ۹۰ درصد ، سوسک کارپوفیلوس تا ۳۵ درصد و شپشک آردآلو تا ۱۵ درصد میوه ها را دچار بیماری می کنند و نقش سایر عوامل در انتقال مخمر و ایجاد ترشیدگی کمتر از ۵ درصد است.

بیماری ترشیدگی میوه انجیر ، مگس سرکه انجیر
مگس سرکه

شکل شناسی

مگس‌ سرکه، معمولا به رنگ زرد یا قهوه‌ای با چشمان قرمز آجری و حلقه‌های سیاه در عرض بدنشان هستند. ماده‌ها نزدیک به ۳ میلی‌متر طول دارند و نرها کمی کوچک‌تر با پشت تیره‌تر هستند. مگس سرکه ، به بوی تخمیر و سرکه واکنش نشان داده و جلب آن می‌شوند.

مخمره عامل گندیدگی میوه‌ انجیر است. مگس سرکه انجیر این مخمرها را از میوه‌های گندیده به میوه های سالم و رسیده انتقال داده و مخمرها را در آن‌جا کشت می‌ دهند تا بستری برای تخم‌ریزی شان فراهم شود.

پیشنهاد مطالعه  آشنایی با انواع انجیر خشک استهبان

مگس‌های کامل و لاروهای آن‌ها، در محیط‌های اسیدی و تخمیری زندگی می‌کنند. دمای محیط بر روی چرخه زندگی مگس سرکه تاثیر زیادی می گذارد. بهترین دما برای زندگی و تولید مثل این حشره دمای ۲۵ تا ۲۸ درجه می باشد. حشرات بالغ نمی توانند در درجه حرارت های سرد مقاومت نمایند و بنابراین با سرد شدن هوا حشره از بین می رود.

این آفت معمولا به میوه های در حال ترشیدگی حمله کرده ولی وقتی تراکم آنها زیاد باشد به میوه های رسیده و سالم نیز حمله می کند و از سوراخ انتهایی میوه وارد آن شده و تخم ریزی می کند.

وقتی لاروها رشد کنند فساد میوه شروع می شود. حشرات کامل این آفت ناقل مخمر های عامل ترشیدگی بوده و همراه با تخم ریزی شرایط فساد میوه را فراهم می کند. بعضی از انواع انجیر مانند گونه آدریاتیک خیلی حساس به بیماری ترشیدگی میوه انجیر هستند.

زیست شناسی مگس سرکه

هر ماده حدود ۴۰۰ تخم می گذارد. تولید مثل مگس سرکه سریع است و یک جفت مگس می تواند در حدود ۲ هفته صدها مگس را به وجود بیاورد. مگس های جدید حدود یک هفته پس از تولد بالغ می شوند. طول تخم های این حشره ۰/۵ میلی متر است و تخم ها بعد از ۱۲ تا ۱۵ ساعت تفریخ می شوند.

لاروهای مگس سرکه بدون پا، سفید رنگ و با سر باریک می باشند. طول دوره لاروی ۴ روز است که در این مدت لارو ها ۲ بار پوست اندازی می کنند. پس از پایان دوران شفیرگی حشره بالغ ظاهر می شود که ماده ها ۱۲ – ۸ ساعت بعد از ظاهر شدن آماده جفت گیری هستند.

فعالیت مگس سرکه بر روی درختانی که سرسبز و دارای پوشش خوب و سایه دار هستند بیشتر است. حتی بر روی یک درخت نیز در قسمتی از درخت که سرسبز تر و پر شاخ و برگ می باشد فعالیت مگس سرکه بیشتر مشاهده می شود.

اوج فعالیت مگس سرکه انجیر معمولا همزمان با خنک شدن هوا در اواخر شهریور و اوایل مهرماه است. مطالعات انجام شده نشان می دهد که کنترل مگس سرکه منجر به جلوگیری و پایین آمدن میزان خسارت بیماری ترشیدگی میوه انجیر می گردد.

پیشنهاد مطالعه  مکان یابی برای کاشت درخت انجیر و احداث باغ

راههای مبارزه با مگس سرکه انجیر

از راههای کاهش خسارت بیماری ترشیدگی میوه انجیر هرس زمستانه است. هرس زمستانه درخت انجیر به منظوری افزایش نورگیری قسمت های داخلی درخت باعث به هم خوردن شرایط ایده ال برای تولید مثل مگس سرکه می شود.

هر چه میزان رطوبت بالاتر رود فعالیت مگس سرکه نیز زیادتر می شود. پس عدم آبیاری در فصل برداشت محصول به منظور کاهش رطوبت از راه های مبارزه با این حشره است.

یکی دیگر از راههای مبارزه با مگس سرکه انجیر استفاده از تله های خوراکی است. استفاده از آب انجیر یا شیره انجیر رقیق شده ، سرکه سیب ، رب انار رقیق شده گوجه له شده و موز تخمیره شده به عنوان طعمه در بطری های پلاستیکی که دارای چندین منفذ است می تواند تله میوه مناسبی جهت جذب حشره باشد.

یکی از تله های شکار مگس سرکه انجیر استفاده از ترکیب جلب کننده پروتئین هیدرولیزات همراه با مالاتیون ( ۲ درهزار ) است. برای استفاده از این روش باید محلول را درون بطری پلاستیکی که دارای چندین سوراخ باشد ریخته و در بین شاخه های درخت و در ارتفاع مناسب ۱ تا ۱٫۵ متری قرار دهید.

پست های مرتبط
بایدها و نبایدهای آبیاری درخت انجیر
آبیاری درخت انجیر

با توجه به دیم بودن باغهای انجیر میزان محصول در سال های مختلف با توجه به میزان و پراکندگی باران متفاوت می باشد و در سال هایی که بارندگی کم ادامه مطلب

بیماریهای درخت انجیر – آشنایی با بیماری زنگ انجیر
بیماری زنگ انجیر

بیماری زنگ انجیر یک بیماری قارچی است که توسط گونه ای قارچ به نام " Cerotelium fici " ایجاد می شود. در مقالات قبل با تعدادی از بیماری های درخت ادامه مطلب

کنترل شیمیایی علف های هرز باغات انجیر
کنترل شیمیایی علف های هرز باغات انجیر

با توجه به اینکه عمده ترین رقیب درختان جهت مصرف آب، علفهای هرز می باشد به ویژه در سالهایی که میزان بارندگی کم می باشد اهمیت علف های هرز دوچندان ادامه مطلب

علائم بیماری شانکر انجیر ، و راههای مبارزه با آن
بیماری شانکر انجیر

بیماری شانکر یا خشکیدگی شاخه انجیر با پیشرفت خود روی تنه باعث خشک شدن ناگهانی درخت می شود. این بیماری مختص درخت انجیر نیست و در گیاهان مختلف شامل درختان ادامه مطلب

4 دیدگاه دربارهٔ «بیماری ترشیدگی میوه انجیر»

  1. با سلام
    بنا به تجربه شخصی برای مبارزه با پشه سرکه استفاده از طعمه ” دلستر + شکر + آب + سم” که داخل یک قوطی با چند عدد سوراخ ریخته و در مرکز درخت جایی که اصلا آفتاب نگیرد بسته شود
    به شخصه تاثیر فوق‌العاده ای دیدم
    امیدوارم برای شما هم مفید باشه

  2. سلام از چه سمّی استفاده کنیم و
    این ترکیبات به اندازه مساوی باید باشه؟
    ممنون میشم پاسخ بدین

    1. برای مبارزه با مگس سرکه که عامل ایجاد بیماری ترشیدگی میوه انجیر است استفاده از سم ضرورتی ندارد . کاهش میزان آبیاری ، هرس مناسب درخت و استفاده از طعمه های مانند سرکه رقیق شده و یا گوجه فرنگی له شده در درون ظروف در دار پلاستیکی با چند روزنه برای به دام انداختن مگس سرکه می تواند کارساز باشد.

      1. استفاده از سم برای مبارزه با مگس سرکه لازم نیست. کافی هست مقداری آب را با مایع ظرفشوی و مقداری سرکه مخلوط کنید و در شیشه های کوچکی ریخته به شاخه های انجیر آویزان کنید. در ضمن هرس کردن درخت انجیر در زمستان به طوری که نور کافی به همه شاخه ها بتابد خیلی مهم هست.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به بالای صفحه بردن