آشنایی با انواع انجیر خشک استهبان

اشتراک گذاری

آیا در هنگام خرید انجیر در آجیل فروشی شهر خود با انواع انجیر خشک که بر روی بسته بندی آنها جمله انجیر استهبان درج شده است روبرو شده اید و ندانید که هر کدام از آنها چه نام دارد؟ در این مقاله از سایت انجیرستان با نام و ویژگی های انواع انجیر خشک استهبان آشنا می شویم.

عوامل مهم در تعیین کیفیت انجیر خشک

کیفیت میوه انجیر تحت تاثیر نحوه برداشت ، شرایط خشک کردن ، روش ضد عفونی و شرایط نگهداری و انبارداری است.

معمولا در مناطق تولید انجیر استان لرستان و استان های شمالی کشور پس از رسیدن میوه انجیر آنها را از روی درخت چیده و به صورت تازه خوری مصرف می کنند یا آن را در مقابل آفتاب قرار داده و خشک می کنند. برداشت انجیر از روی درخت قبل از خشک شدن کامل باعث افت کیفیت آن می شود.

خشک شدن انجیر بر روی درخت و سپس برداشت آن علاوه بر اینکه باعث بالا رفتن کیفیت محصول می شود. امکان نگه داری محصول را به مدت زیاد به دلیل کاهش رطوبت میوه فراهم می کند.

اگر به دلیل رطوبت بالای محیط امکان خشک شدن کامل میوه بر روی درخت نبود برداشت انجیر می تواند پس از پلاسیدن روی درخت انجام شود چون در این حالت ۳/۴ رطوبت میوه تبخیر شده و خشک کردن آن به وسیله آفتاب سریعتر و راحت تر می باشد.

کیفیت میوه تا حدود زیادی به سرعت رشد میوه و میزان محصول درخت بستگی دارد. ولی آب و هوا نیز نقش تعیین کننده ای در کیفیت محصول دارد. تجربه نشان داده است انجیر های که در هنگام رسیدن به طور دائم در معرض نور خورشید قرار دارند از رنگ روشن تری برخوردار بوده و غلظت مواد جامد محلول در آنها بالاتر از میوه های درختی می باشد که در سایه هستند.

رشد و کیفیت میوه ها علاوه بر نوع خاک ، میزان دسترسی به آب ، عملیات کشت ، فراهم بودن عناصر غذایی مورد نیاز و نوع واریته درخت به شرایط آب و هوایی شامل دما ، رطوبت نسبی ، بارندگی ، شدت باد و تابش نور خورشید نیز وابسته است.

ویژگی های انجیر خشک استهبان

  • کیفیت بالای محصول
  • رنگ ، بو و مزه طبیعی
  • ارزش غذایی بالا
  • عدم آلودگی به آفات و بیماریها
  • امکان نگهداری به مدت طولانی
  • استفاده محدود از سموم در فرایند تولید
  • عدم استفاده از سموم در هنگام برداشت محصول
  • استفاده از عوامل طبیعی در فرایند خشک کردن محصول

درجه بندی انجیر به عواملی نظیر ریز و درشتی انجیر، رنگ ، بسته یا خندان بودن، مغزدار بودن یا نبودن (پوکی) آن بستگی دارد. در استهبان مهمترین انواع انجیر خشک عبارتند از :

انجیر صدویک

این انجیر با کیفیت ترین نوع انجیر استهبان است. که با توجه به این که مقدار آن در انجیر خشک بسیار کم می باشد به این نام نامیده شده است. لازم به ذکر است که انجیر صدویک دارای درخت خاصی نمی باشد بلکه به خاطر ویژگی که دارد به این نام نامیده می شود. ویژگی خاصی که این نوع انجیر را تبدیل به گرانترین انجیر موجود در استهبان و سایر مناطق انجیر کاری استان فارس کرده است شکافی است که در انتهای میوه ایجاد شده است. وجود شکاف در میوه دلیل بر مرغوبیت بالای محصول دارد.

پیشنهاد مطالعه  آشنایی با آفت شته انجیر + نحوه مبارزه
انجیر خشک استهبان

میزان برداشت این نوع از انجیر استهبان در سال های مختلف متفاوت می باشد و حتی میزان آن در دفعات مختلف برداشت سالیانه نیز یکسان نمی باشد. گرچه یکی از دلایل شکفتن انجیر بالا رفتن میزان گرده افشانی ذکر گردیده ولی عوامل دیگری مانند میزان رطوبت ، در دسترس بودن مواد غذایی مورد نیاز درخت ، نوع خاک ، میزان کود دهی و نوع درخت در این پدیده دخالت دارند.

انجیر خرمنی

دومین نوع انجیر خشک استهبان به نام انجیر خرمنی مشهور بوده و بیشترین میزان برداشت محصول انجیر سالیانه در استهبان مربوط به انجیر خرمنی است. انجیر خرمنی علاوه بر این که در خشکبار فروشی های سراسر کشور به فروش می رسد، بیشترین میزان صادرات انجیر کشور را به خود اختصاص داده است.

انجیر خشک استهبان

در انجیر خرمنی استیول شکاف نخورده و یا به مقدار کمی شکاف خورده است. قیمت این نوع انجیر را با توجه به اندازه میوه ، رنگ میوه و میزان شکاف خوردن استیول تعیین می کنند. بدین صورت که هر چه اندازه میوه بزرگتر و دارای رنگ سفیدتر (روشن تر) و میزان شکاف خوردن بیشتر باشد قیمت آن بیشتر می باشد.

انجیر منگ

در درجه بندی انجیر خشک استهبان این نوع انجیر درجه ۳ بوده که از ویژگی های آن می توان به ریز بودن ، رنگ سیاه و استیول کاملا بسته انجیر اشاره کرد. انجیر منگ بیشتر در تهیه فرآورده های مختلف انجیر مانند شیره انجیر ، کلوچه ، بیسکویت انجیر ، مربا و مسقطی استفاده می شود. میزان انجیر منگ در مناطق مختلف و در سال های مختلف یکسان نمی باشد و از کمتر از ۵% تا بیش از ۴۰٪ متغیر است. به طور کلی عواملی که منجر به سیاه و ریز شدن میوه انجیر می شود عبارتند از :

۱ – بالا بودن میزان باردهی درخت که منجر به ریز شدن میوه انجیر می شود.

۲ – بالا بودن درجه حرارت هوا در زمان رسیدن میوه.

۳ – پیوند انجیر سبز بر روی انجیر سیاه (پایه انجیر سیاه باشد)

۴ – هرس نامناسب درخت انجیر

۵ – وزش باد در زمان رسیدن میوه : که این عامل منجر به ریزش میوه های تر به زیر درختان شده و خشک شدن طبیعی میوه را دچار اختلال می کند.

۶ – وقوع بارندگی در زمان رسیدن میوه

۷ – نرسیدن نور کافی به میوه های وسط درخت

انجیر قاقو

در فرهنگ دهخدا قاق به معنی گوشت خشک کرده و میوه خشک که هسته آن را درآورده بخشکانند است. اگر درختان انجیر به هر علتی از جمله وجود برخی از آفات بخصوص کنه تارتن انجیر یا کمبود رطوبت خاک ، دچار ریزش برگ گردند یا برگ کلروفیل خود را از دست بدهد و رنگ برگ به صورت قهوه ای درآید میوه درخت انجیر قاقو می شود. قبلا با برخی از مهمترین آفات انجیر از جمله کنه تارتن انجیر آشنا شدیم .

انجیر قاقو به نوعی انجیر خشک استهبان گفته می شود که خشک و شکننده و سبک می باشد. وزن انجیر قاقو نسبت به انواع دیگر انجیر خشک کمتر می باشد و همچنین دارای پوست صاف تری نیز است و چین و چروک پوست میوه به میزان قابل توجی کمتر از انواع دیگر انجیر است.

گرچه انجیر قاقو دارای رنگ روشن می باشد ولی به خاطر کمبود بیش از حد رطوبت در میوه ، گوشت کامل خشک و فاقد هر گونه شیره ای است و همین امر باعث از بین رفتن مرغوبیت محصول می شود. علت اصلی قاقو شدن میوه انجیر کاهش فعالیت های فتوسنتزی درخت در اثر از بین رفتن کلروفیل های برگ می باشد.

پیشنهاد مطالعه  انواع درخت انجیر - انجیر وحشی ، زینتی ، خوراکی

تقسیم بندی تجاری انجیر

در تقسیم بندی تجاری انجیر خشک استهبان قطر ، رنگ و میزان شکاف انجیر مورد توجه قرار می گیرد.

تقسیم بندی براساس اندازه

از لحاظ قطر ، انجیر به ۵ دسته به صورت زیر تقسیم می شود :

نام انجیراندازه قطر انجیر بر اساس میلی متر
AAA ( سه آ )بیش از ۲۲ میلی متر
AA ( دو آ )۲۲ – ۱۸ میلی متر
A ( آ )۱۸ – ۱۴ میلی متر
B ( بی )۱۴ – ۵ میلی متر
C ( سی )کمتر از ۵ میلی متر

تقسیم بندی براساس رنگ

انجیر خشک استهبان بر اساس رنگ نیز تقسیم بندی می شوند که رنگ داخلی و رنگ ظاهری انجیر مورد توجه قرار می گیرد مثلا انجیر A دارای سه نوع به شرح زیر می باشد :

سوپر A : این نوع انجیر دارای ۱۰ – ۵ % انجیر غنچه و رنگ آن سفید و سالم و بدون خرابی می باشد.

انجیر خشک استهبان
انجیر سوپر A

A معمولی : رنگ آن خوب و سفید است.

A ضعیف : رنگ آن سفید نبوده و سیاه و چرک است

ضایعات A : انجیر های که از لحاظ اندازه در این رده قرار می گیرند ولی گنجشک خورده و له می باشند به عنوان ضایعات شناخته می شود. علاوه بر انجیر های A انجیر های AA و AAA نیز چنین طبقه بندی دارند ولی انجیر های گروه B و C ، سوپر ندارند.

تقسیم بندی براساس شکاف استیول

انجیر ممتاز

انجیر ممتاز مخلوطی از دو نوع انجیر خشک استهبان است. انجیر های که ۳۰% آن AA سوپر و ۷۰ – ۶۰ % آن سوپر A باشد به عنوان ممتاز شناخته می شود.

انجیر پرک و غنچه

انجیری که استیول آن شکاف خورده باشد صدیک گفته می شود بر این اساس انجیر های که میزان شکاف خورگی آنها زیاد و کاملا باز شده اند به عنوان پرک شناخته می شود البته رنگ آنها نیز باید سفید و از لحاظ اندازه AAA باشد ولی اگر میزان شکاف خوردگی کم باشد به عنوان غنچه شناخته می شود و میوه هایی که میزان شکاف خوردگی متوسط باشد به عنوان صدیک شناخته می شود.

انجیر گل پرک

به انجیری گفته می شود که مخلوطی از دو نوع انجیر پرک و غنچه را داشته باشد ولی سایز آنها AAA باشد

انجیر چرخی

به انجیری که استیول آنها بسته باشد و رنگ آن سفید باشد انجیر چرخی می گویند.

پست های مرتبط
مهمترین آفات انباری انجیر و راههای مبارزه با آن
آفات انباری انجیر

آنچه در این مطلب می خوانیم آفات اثرات نامطلوب اقتصادی بر روی محصولات کشاورزی دارند. آفات سبب کاهش کمیت و کیفیت انجیر انبار شده می شود. همانطور که قبلا با ادامه مطلب

هر آنچه در مورد درخت انجیر باید بدانید
درخت انجیر

آنچه در این مطلب می خوانیم درخت انجیر از ۵۰۰۰ سال قبل از میلاد توسط انسان کشت می شده است. درخت انجیر از تیره توت و از گونه فیکوس ها ادامه مطلب

آشنایی با تعدادی دیگر از آفات درخت انجیر
آفات درخت انجیر

آنچه در این مطلب می خوانیم مورچه مورچه یکی از مهمترین آفات درخت انجیر محسوب می شود. خسارت این آفت در باغات انجیر در دو زمان می باشد. ۱ - ادامه مطلب

علل و عوامل زرد شدن و ریزش برگ درختان انجیر
زرد شدن برگ درختان انجیر

آنچه در این مطلب می خوانیم زرد شدن و ریزش برگ درختان انجیر از عوارضی است که اگر به سرعت درمان نشود باعث از بین رفتن محصول و حتی شاید ادامه مطلب

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به بالای صفحه بردن

دانلود رایگان کتاب مدیریت آبیاری در باغات

برای دانلود ایمیل خود را وارد کنید